China keurt ruim half miljoen ton GMO-maïs af | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

China heeft 545.000 ton uit de VS geïmporteerde maïs afgekeurd omdat deze een niet goedgekeurd genetisch gemanipuleerd ras bevatten.

Vice minister voor landbouw Niu Dun

Het Chinese agentschap voor productveiligheid zei dat er 12 partijen niet goedgekeurd MIR-162 maïs werden gevonden. Om de voedselproductie te verhogen is China niet tegen het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen, maar de autoriteiten hebben te maken met veel verzet van critici die twijfelen aan de veiligheid ervan. Het bureau riep de Amerikaanse autoriteiten op om de controle op niet goedgekeurde rassen te verscherpen en er voor te zorgen dat deze niet naar China  worden verscheept.

China liet in 1997 voor het eerst toe dat genetisch gemanipuleerde gewassen konden worden ingevoerd. De autoriteiten proberen ook andere rassen die een grotere opbrengst hebben of insecten kunnen weerstaan zonder het gebruik van pesticiden.

China heeft reeds 15 variëteiten genetisch gemanipuleerd maïs goedgekeurd voor invoer, maar MIR-162 maïs is in afwachting van goedkeuring. “Het veiligheidsevaluatieproces voor MIR-162 is nog niet afgerond, waardoor invoer niet is toegestaan alvorens het veiligheidscertificaat is afgegeven”, zei de Chinese viceminister van landbouw,  Niu Dun.

Het ministerie van landbouw is onlangs een publiekscampagne gestart om zorgen over genetisch gemanipuleerd voedsel weg te nemen en zegt dat de kritieken ongegrond zijn.

De eerste partij van de maïs werd in november afgewezen nadat de Chinese autoriteiten MIR-162 hadden opgespoord.

Bron: BBC News

Uncategorized