Europarlementariërs tegen toelating GMO-maïs | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Het milieuclubje van het EU-parlement zal zich de komende weken bezig houden met de toelating van een gentech maïssoort van de firma DuPont Pioneer (VS). Echter parlementariërs van verschillende partijen hebben kritiek op de huidige risicobeoordeling van de plant.

In de milieucommissie zal het besluit vallen of de toelating een punt van de plenaire vergadering van het parlement wordt. De toetsing van toelating is aangevraagd door afgevaardigden van de groenen, christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen.

Op dit moment vindt de toelatingsprocedure voor gentech maïs 1507 plaats. Doel van de aanvragers is het stilleggen van de procedure. De huidige risicobeoordeling is onvoldoende en garandeert geen veiligheid voor mens en milieu. Bovendien mogen er ook geen nieuwe gentech planten meer toegelaten worden totdat de toelatingsprocedure sterk verbeterd is.

In het geval dat de commissie de aanvraag niet aanneemt dan bezitten de landbouwministers van de lidstaten nog de mogelijkheid om de maïs te weigeren. Het EU-parlement bezit in dit geval geen vetorecht.

Bron: Zaplog.nl

Tags aanvraagprocedure | europarlement | Europese Commissie | gentech | maïs

Uncategorized