Monsanto staat op het punt hun grootste coup ooit te plegen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Monsanto staat op het punt hun grootste coup ooit te plegen, maar we hebben nog even om dit tegen te houden.

Trans Pacific Partnership (TPP)

Twaalf landen staan op het punt een handelsdeal te sluiten die het mogelijk zou maken voor bedrijven om overheden aan te klagen voor wetten die hen onwelgevallig zijn omdat ze burgers beschermen maar hun winsten in gevaar brengen. De deal zou wetgeving op vele gebieden raken, van internetvrijheid tot het etiketteren van genetisch gemodificeerde producten. Amper 48 uur voor de zitting twijfelen drie landen nog. Als wij hen hier nu vanaf brengen, kunnen wij deze machtsovergave aan het bedrijfsleven stoppen voordat Monsanto de champagneflessen ontkurkt.

Supergeheime deal

De Trans Pacific Oartnership (TPP) is een massale supergeheime deal tussen twaalf grote landen die bedrijven ongeëvenaard veel macht zou geven – de TPP zou deze bedrijven in staat stellen bij nieuwe internationale tribunalen onze overheden aan te klagen voor het aannemen van wetten die ons als burgers te beschermen, maar hun winsten verminderen. In een eerder artikel maakten wij al melding van deze geheime club van multinationals Deze nieuwe deal heeft betrekking op alles van het labellen van genetisch gemodificeerd voedsel tot het bewaken van de internetvrijheid. Wikileaks bracht het verhaal als eerste naar buiten en sindsdien groeit de weerstand tegen deze deal snel, maar een aantal landen doet hun best om de deal zo snel mogelijk te sluiten.

Het is te gek voor woorden, maar wij kunnen dit tegenhouden – 3 landen twijfelen nog, en als zij zich nu terugtrekken kan zomaar de hele deal in duigen vallen. Als wij de leiders van Chili, Nieuw Zeeland en Australië mondiaal oproepen om hun rug te rechten, kunnen wij deze reusachtige machtsovername door het bedrijfsleven stoppen voordat Monsanto de champagneflessen ontkurkt.

Multinationals proberen overheden hun wil op te leggen

De gelekte blauwdrukken van de Trans-Pacific Partnership deal lezen als een uitgebreid verlanglijstje van grote bedrijven – dit zou de basis leggen voor een syteem waarbij bedrijven die via ondoorzichtige tribunalen hun wil aan overheden opleggen, wereldwijd de norm wordt. Deze tribunalen zouden de toegang tot goedkopere generieke medicijnen kunnen beperken ten bate van merk medicijnen, en zouden zelfs sigarettenbedrijven in staat kunnen stellen om overheden aan te klagen omdat deze met gezondheidsmaatregelen hun winsten onder druk zetten! Het is bijna te gek voor woorden.

Ondermijning van democratie

Maar in de praktijk heeft vrijwel niemand van de TPP gehoord! De gesprekken zijn zo met geheimzinnigheid omringd, dat zelfs de door ons gekozen wetgevers niet weten wat er besproken wordt – slechts de onderhandelaars en 600 bedrijfslobbyisten weten ervan. Recentelijk gelekte teksten hebben politici en burgers uit Chili, Nieuw Zeeland en Australië geschokt. Zij beginnen weerwerk te bieden tegen het intimiderende gedrag van de bedrijfswereld, en van de VS – die er op gebrand zijn een deal te bereiken voordat er eventueel te veel publieke weerstand op gang komt.

De TPP gaat ons allemaal aan – het vormt een inbreuk op onze rechten en ondermijnt onze democratieën ten behoeve van bedrijfswinsten. En wij hebben slechts enkele dagen om de deal tegen te houden. Deel deze urgente oproep en vertel het voort!

Je kunt je makkelijk heel klein voelen in het aanzicht van de grote bedrijven die onze overheden willen beïnvloeden. Maar uiteindelijk zijn het mensen, niet geld, die de bron van ware macht zijn. Keer op keer heeft onze gemeenschap bewezen dat wanneer wij samenkomen om onze rechten te beschermen tegen machtsovernames van de bedrijfswereld, wij kunnen winnen. Laten wij nu deze ongeëvenaarde bedreiging voor onze democratieën een halt toe roepen.

Bron: Avaaz.org

Uncategorized