Obama wil onrechtmatig verzamelen van telefoondata beëindigen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

President Obama staat op het punt om een einde te maken aan de onrechtmatige verzamelwoede van de NSA (National Security Agency) van het Amerikaanse telefonische megadataverkeer. Dit meldt het AP, die een hoge overheidsfunctionaris van het Witte Huis citeert. Deze vertelde het nieuwsbureau dat Obama op vrijdag een oproep hiervoor zal doen in een langverwachte toespraak bij het Ministerie van Justitie van de NSA.

Het was niet meteen duidelijk welk orgaan de controle van het telefoonverkeer zal overnemen. Volgens officials zal de Amerikaanse president de procureur generaal vragen om dit te laten bepalen door de inlichtingendiensten en het Congres. Obama’s toespraak volgt op een maandenlange terugblik op massale spionageactiviteiten door de NSA, die werden onthuld door voormalig CIA-medewerker en NSA aannemer  Edward Snowden.

Opschudding

Volgens het AP zal, ondanks de internationale opschudding,  het kader van de NSA grotendeels ongewijzigd blijven maar kan Obama bescheiden veranderingen in het systeem aanbrengen. Vooruitblikkend op een toespraak van de Amerikaanse president op donderdag zei Witte Huis woordvoerder Jay Carney dat Obama gelooft dat de overheid het toezicht transparanter kan maken om het publiek meer vertrouwen te geven over de problemen en het toezicht op de programma’s.

Buitenlandse spionageactiviteiten

Ook wordt een aankondiging verwacht van veranderingen in de Amerikaanse buitenlandse spionageactiviteiten. Door Edward Snowden’s volgende schandaal, waaruit bleek  dat de NSA de telefoon aftapte van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zal Obama moeten beslissen of de VS door zullen gaan met het onderscheppen van communicatie van bevriende buitenlandse leiders.

Bron: RT.com

Tags Angela Merkel | NSA | Obama | spionage | telefoonverkeer | vs

Uncategorized