Ook Ierland gaat foute bankiers strafrechtelijk vervolgen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Voormalig CEO AIB, David Drumm

De wijze waarop IJsland is omgegaan met de financiële fraude die gepleegd is door bankdirecteuren verspreidt zich nu over andere landen in Europa, waaronder Ierland.

IJsland was het eerste land in tientallen jaren die het lef had om corrupte bankiers en geldschieters, die de boel hadden belazerd en de mensen onderdrukt,  te ontslaan en gevangen te zetten met  ongelofelijk positieve resultaten. Een handjevol andere landen, waaronder Hongarije, zijn ook achter de schuld-slavenhandelaars  aangegaan. En nu kan ook Ierland worden toegevoegd aan de groeiende lijst van landen die de moed hebben  om het probleem van samenzwerende bankiers om eerlijke burgers te beroven van hun zuurverdiende centjes hiermee te confronteren. Na vier jaar onderzoek en publieke verontwaardiging, heeft de Ierse republiek zes topfinanciers in verband gebracht met misdrijven die de instorting van “Anglo Irish Bank” (AIB) in 2008 tot gevolg had.

Hoewel een aantal Ierse financiële instellingen in 2008 door een dreigend faillissement moesten worden genationaliseerd, AIB overtrof ze allemaal. De reddingsoperatie voor dit bedrijf alléén al bedroeg 30 miljard euro en  ongeveer twee keer zoveel in dollars en nog was dit niet genoeg. Dit zadelde 4,5 miljoen Ierse burgers op met een enorme schuld, ongeveer $ 13.000 per persoon. Dat was teveel voor de mensen en deze eisten dan ook gerechtigheid.

Uiteindelijk arresteerde de politie in juli 2012 drie voormalige leidinggevenden van de AIB, die werden beschuldigd van 16 strafbare feiten. Ze werden beschuldigd van het illegaal geld lenen van de bank aan een groep van miljonair ontwikkelaars “Maple 10″ De 10 kochten vervolgens aandelen in de bank om de koers op te drijven en spaarders ervan te overtuigen dat de bank gezond zou zijn.

Dit werd veroorzaakt door de toenmalige CEO David Drumm met slechte inzetten van zijn eigen voorraad aandelen in de organisatie. Als hij toen zijn aandelen verkocht zou hebben had dit geleid tot een investeerders paniek. Drumm vluchtte naar Massachusetts, mogelijk om potentiële strafvervolging te voorkomen. Het proces tegen de andere drie begint deze maand.

Wat het nog sensationeler maakt is het feit dat extra drie hooggeplaatste bankiers in december 2013 zijn gearresteerd en beschuldigd worden van misdrijven waaronder fraude met betrekking tot het verstrekken van misleidende gegevens aan investeerders en de Ierse regering over de financiële status van de AIB. Onderlinge gesprekken tussen deze drie topmensen zijn door het bankbeveiligingssysteem opgenomen en het is ongelofelijk wat ze met elkaar bespraken. Het is duidelijk te horen hoe ze over en weer grappen maken en lachen over het kiezen van een opzettelijk te laag bedrag € 7.000.000.000 voor een bail out, met de bedoeling om de regering later te dwingen grotere betalingen te doen.

Zou je eens niet aan het werk gaan Opstelten?

Wat betreft strafvervolging van frauderende en zelf verrijkende bankiers ligt hier misschien een uitdaging voor het OM van Minister van Justitie Opstelten om tot strafvervolging van frauderende Nederlandse bankiers over te gaan en dit niet lafhartig over te laten aan particuliere initiatieven, zoals die van de advocaten Paul Van de Waarsenburg en Gerard Spong.

Uncategorized