Opnieuw fraude ontdekt bij wetenschappelijk publicatie | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) trekt twee wetenschappelijke publicaties van een oud-medewerker terug wegens fraude. De onderzoekster werd in augustis vorig jaar ontslagen toen het bedrog aan het licht kwam.

Dat heeft het LUMC vandaag gemeld. Het medisch centrum ontdekte vorig jaar dat de wetenschapper haar eigen onderzoek manipuleerde. Het LUMC trok toen ook al een publicatie van de onderzoekster terug en liet weten andere publicaties te zullen onderzoeken. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat twee promovendi door de fraude gedupeerd zijn geraakt, omdat ze medeauteur zijn van de teruggetrokken publicaties. Ook had de fraude ‘impact op hen als persoon’, meldt het rapport.

De reumatoloog, een senior staflid, sloop ‘s avonds en ‘s nachts het laboratorium in en maakte daar negatieve bloedmonsters positief door er muizenantistoffen aan toe te voegen. De vrouw had een test bedacht waarmee de aanwezigheid van bepaalde antistoffen bij patiënten met reumatoïde artritis mogelijk kon worden aangetoond. Dat lukte eerst een paar keer, maar al snel niet of nauwelijks meer. Daarop besloot ze zelf in te grijpen.

Reproductie
Medewerkers van haar afdeling roken in maart onraad toen de gunstige onderzoeksuitslagen niet te reproduceren bleken. Het afdelingshoofd stelde een onderzoek in, ontdekte de antistoffen en liet daarop de toegangspas van de vrouw controleren. Daaruit bleek dat ze buiten kantoortijden in het lab aanwezig was. Verborgen camera-opnamen bevestigden de vermoedens. Na confrontatie met de verdenkingen gaf de vrouw begin juni toe.

Lees verder op: Volkskrant.nl

Uncategorized