Amateuristische VS diplomatie brengt wereldvrede in gevaar | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Victoria Nuland

De Amerikaanse diplomatie deze maand betreffende de crisis in Oekraïne  kan in het kort worden samengevat met twee woorden, uitgesproken door een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de neoconservatieve Victoria Nuland, namelijk “Fuck Europe“.

Oekraïne

Afgelopen vrijdag gaf Europa door tussenkomst in een steeds gevaarlijker wordende crisis in Oekraïne, waar het Oekraïense leger op het punt stond om in te grijpen, gehoor aan een verstandig compromis tussen beide partijen. Als het pact standhoudt zal de Oekraïense president Victor Janoekovitsj een aantal van zijn bevoegdheden afstaan, zal er een regering van nationale eenheid worden gevormd, nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven en gevangen genomen demonstranten worden vrijgelaten. Het lot van de gevangen nationalistische leider Julia Timoshenko blijft onduidelijk.

Navo

Het was een intelligente diplomatieke oplossing voor een crisis die geleid zou hebben tot een frontale botsing tussen de NAVO en Rusland, beiden nucleaire grootmachten.

Maar wat als de Europese Unie niet had bemiddeld in deze deal en de harde lijn van de Verenigde Staten zou zijn gevolgd?

Barack Obama

Vorige week heeft de Amerikaanse president Barack Obama Rusland gewaarschuwd dat zij zich diplomatiek terug moesten trekken uit het het verscheurde Oekraïne of anders de gevolgen zouden moeten overzien. De uitdrukking “gevolgen” is een favoriete dreiging van Hillary Clinton geworden voor de oorlogszuchtige Democraten, net zoiets als Washington’s voormalige favoriete dreiging “alle opties liggen op tafel”. De laatste keer dat we deze vermoeiende dreiging hebben gehoord ging over Syrië en zie wat er gebeurde; het Witte Huis maakte een blunder van jewelste in een totaal onnodige oorlog over Syrië en moest gered worden door niemand minder dan de Russische president Vladimir Poetin. Vorige week werden we opnieuw getrakteerd op dreigingen door Obama. Wat nou als de sluwe Poetin zegt dat dit bluf is van Obama?

Als de krachteloze dreigingen met sancties door Washington niet werken, wat dan? Zal de regering Obama een kernbom gooien op Rusland vanwege de crisis in Oekraïne, een land nota bene dat 99,7% van alle Amerikanen niet eens op de kaart kan vinden, maar acteren alsof hun leven ervan afhangt. Zullen de VS proberen de Russische olie export te blokkeren, zoals dit het geval is met Iran? De financiële markten zouden gek worden. En dit allemaal door Oekraïne?

Vladimir Poetin

Moskou gelooft heilig dat de opstand in Oekraïne wordt gefinancierd en aangewakkerd door de VS en de EU. Het Kremlin vreest dat dat de VS erop uit zijn om de Russische Federatie onderuit te halen en het te elimineren als wereldmacht. Poetin zelf heeft gezegd dat hij al lange tijd het doelwit is van een intensieve haatcampagne  door de westerse media.

Hypocriet

Vorige week heeft president Obama gezegd dat het zijn doel is om ervoor te zorgen dat Oekraïners en Syriërs hun wil kunnen uiten door middel van vrije verkiezingen. Heel mooi, dat is dan twee keer proost mijnheer de president!  Maar democratie en een vrije pers kunnen niet selectief zijn. Terwijl de westerse politici en de toenemende staatsgecontroleerde Amerikaanse  media hun handen kruisen over Oekraïne en Syrië zien we tegelijkertijd dat de dictatoriale regimes van Bahrein, Egypte en Saoedi-Arabië – alle drie belangrijke bondgenoten van de VS – hun eigen opstandige volk onderdrukken. Vooral Egypte is een weerzinwekkend voorbeeld. De neofascistische militaire junta verpletterde de eerste Egyptische democrate in de geschiedenis, vermoordde méér dan duizend dissidenten en zette een véélvoud daarvan in de gevangenis. Demonstranten op straat werden neergeschoten en martelingen hebben de staat weer teruggebracht naar de wrede politiestaat die het onder Mubarak al was. Acht journalisten van Al Jazeeera zijn berecht en in de gevangenis gegooid voor de ‘misdaad’ dat zij de échte feiten hebben gerapporteerd. Washington blijft de moordende Egyptische strijdkrachten financieren en de koninklijke familie van Bahrein treedt op als gastheer van de Amerikaanse vijfde vloot. Ondertussen wordt Poetin in diskrediet gebracht omdat hij hij de Egyptische militaire dictator in Moskou verwelkomde met het normale respect waarmee staatshoofden gewoonlijk ontvangen worden. Hoe hypocriet kun je zijn?

Gevaarlijk

Naast het feit dat het beleid van de regering Obama hypocriet is ten aanzien van Rusland, wordt het ook steeds gevaarlijker. Hebben we dan niets geleerd van de diplomatieke waanzin die heeft geleid tot de Eerste Wereld Oorlog?

De Verenigde Staten breiden hun strategische invloed rond de grenzen van Rusland steeds verder uit in de Kaukasus, Oost-Europa en Centraal-Azië. Dit ondanks een plechtige belofte aan Michael Gorbatsjov door Bush sr. dit niet te zullen doen in ruil voor de toezegging van het Kremlin dat zij het Sovjetrijk vreedzaam zouden laten  instorten.

Rusland heeft zich aan deze overeenkomst gehouden; Amerika niet.

China

Xi Jinping

Zou de grote staatsman Bismarck nog leven dan zou hij ontzet zijn over de schaamteloze provocaties van het Westen richting Rusland, zoals het monteren van spanningen in Azië. Er dreigt een groeiende kans op oorlog  tussen Japan en China. Een oorlog die Japan zal verliezen, tenzij de VS tussenbeide komt. Washington heeft de steun van Rusland keihard nodig. In plaats daarvan is de klunzige amateuristische Amerikaanse buitenlandse politiek bezig met het tegelijkertijd diplomatiek tegenwerken van zowel Rusland als China.

Bron: LewRockwell.com

Uncategorized