Big Pharma tracht productie van goedkope medicijnen te verijdelen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Machtige farmaceutische fabrikanten zetten de Amerikaanse regering onder druk om te voorkomen dat India goedkope generieke medicijnen waar nog octrooi op rust kan produceren en verkopen. Dit melden inside bronnen die dichtbij de zaak staan.

Volgens twee hoge ambtenaren is een Indiase regeringscommissie bezig met een herziening van de wet voor gepatenteerde geneesmiddelen van buitenlandse bedrijven om het mogelijk te maken goedkopere versies van deze generieke medicijnen te produceren en verkopen. “Het gaat vooral om medicijnen die behandelen tegen kanker, diabetes, hepatitis en HIV”, zeggen bronnen tegen Reuters.

Evenals andere opkomende economieën zoals China en Zuid-Afrika vormt de snelgroeiende bevolking in India een uitdaging voor de overheid om de kosten voor de gezondheidszorg naar beneden te brengen terwijl de toegang tot levensreddende medicijnen moet worden verhoogd. En waar  opkomende markten in combinatie zijn met dalende verkopen van gepatenteerde medicijnen in westerse markten, gaan multinationale ondernemingen op zoek naar handhaving van hun winsten en trachten een aantasting daarvan te voorkomen.

Westerse farmareuzen als Pfizer Inc., Novartis AG en Bayer zijn naar verluidt gefrustreerd door de inspanningen van India om via zogenaamde dwanglicenties toegang te verkrijgen tot deze vitale  medicamenteuze behandelingen in een land waar slechts 15% van de 1,2 miljard mensen een ziektekostenverzekering heeft.

PhRMA

Vandaar dat onder leiding van de “Pharmaceutical Research and Manufacturers of America” (PhRMA) deze bedrijven aandringen op een sterke reactie van de Amerikaanse regering waarmee zij reeds aanzienlijke invloed kunnen uitoefenen. India bijvoorbeeld heeft al prioriteit op de Watch List van de Amerikaanse regering als natie die nauwlettend gevolgd wordt omdat zij niet op één lijn zitten wat betreft de intellectuele eigendomsrechten volgens de Washington normen. Andere landen die op deze lijst voorkomen zijn o.a. Argentinië, China, Egypte, Pakistan en Rusland.

Bron: RT.com

Uncategorized