Big Pharma wil regulering van de “e-sigaret” | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Door: John Diks

GlaxoSmithKline

De Farmaceutische industrie onder aanvoering van GlaxoSmithKline dringt er bij de Europese Commissie op aan om de in opmars zijnde e-sigaretten aan banden te leggen door strengere regelgeving. De populaire e-sigaret concurreert naar de zin van de farmaceutische industrie teveel met met hun “stoppen-met-roken-producten” zoals Nicorette kauwgum, nicotinepleisters en andere producten die de mensen van het roken van tabak zouden moeten afhouden..

Verenigd Koninkrijk

“Europa zou het voorbeeld moeten volgen van het Verenigd Koninkrijk, die van plan is om e-sigaretten de status van geneesmiddel te geven zoals andere sigarettenvervangende therapeutische middelen”, schreef Sophie Crousse, de in Brussel gevestigde vice-president Europese publieke zaken van Glaxo’s consumenten divisie. “Wij geloven in een verantwoorde en evenredige regelgeving voor alle nicotinehoudende geneesmiddelen”, zei ze in een e-mail.

Europese Commissie

De commissie is bezig met een herziening van de richtlijnen inzake tabaksproducten die geen tabak bevatten maar wel zijn gekoppeld aan het gebruik van tabak. “Euromonitor International Plc.” verwacht dat dit jaar zo’n 7 miljard dollar omzet gemaakt gaat worden in e-sigaretten. Dit is een geduchte concurrentie met farmaceutische bedrijven zoals Glaxo, Johnson & Johnson en Novartis AG voor hun “stoppen-met-roken-producten”. Afgelopen december hebben vertegenwoordigers van de EU en het Europese Parlement een akkoord bereikt dat de sterkste e-sigaretten eenzelfde vergunning zouden moeten hebben als een geneesmiddel. Dit zou moeten gelden voor e-sigaretten met een nicotine gehalte van meer dat 20 mg per milliliter. Het ligt in de bedoeling dat in het EP volgende week gestemd wordt over dit compromis akkoord. Glaxo wil ook de garantie dat in de nieuwe richtlijnen wordt vastgelegd dat er een verbod op reclame komt voor de e-sigaret. British American Tobacco Plc. is onlangs begonnen met een digitale en TV-reclame campagne voor het e-sigarettenmerk “Vype-e”.

Simon Steel, een woordvoerder van de in Londen gevestigde farmareus GlaxoSmithKline verklaarde in een verzonden mail: “Veiligheid is onze nummer 1 prioriteit en we steunen het recht van de roker om te kunnen kiezen uit een selectie van producten die hebben bewezen veilig en werkzaam te zijn als hulpmiddel om te stoppen met roken. Alle nicotine bevattende producten inclusief de e-sigaret dienen te worden beoordeeld en gereguleerd op hetzelfde niveau van veiligheid”.

Veiligheid?

Dat GlaxoSmithKline zich druk maakt over onze veiligheid moet met een grote korrel zout worden genomen. De enige veiligheid waar ze zich druk over maken is het veiligstellen van hun omzetten. In 2012 werd Glaxo veroordeeld tot een boete van 3 miljard dollar vanwege het omkopen van artsen en het aanmoedigen van antidepressiva gebruik door kinderen, iets waar het medicijn niet geschikt voor was. Later dat jaar bleek uit een artikel van de Telegraaf dat GlaxoSmithKline samen met AstraZeneca geprobeerd had Nederlandse zorgverzekeraars om te kopen met onderzoeksprojecten ter waarde van twee miljoen euro. In ruil hiervoor moesten de zorgverzekeraars de medicijnen van de fabrikanten als niet-preferent aanmerken, waardoor deze tegen een hogere prijs verkocht konden worden. Ook China beschuldigt de Britse medicijnfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) van omkoping van verkopers, artsen en adviseurs om zo de omzet te stimuleren. GlaxoSmithKline heeft minstens een half miljard dollar aan de omkopingspraktijken besteed. Dat veiligheid nummer 1 prioriteit heeft bij GlaxoSmithKline is dus een fabeltje.

De producten die Glaxo op de markt heeft gebracht om mensen van het roken af te houden zijn op lange niet zo effectief als de e-sigaret. De meeste mensen die  nicotinepleisters of nicotinehoudende kauwgum gebruiken om van het roken af te komen vallen na een poosje teug en gaan gewoon weer tabak roken. Daarentegen heeft het overgrote deel van de mensen die zijn overgestapt naar de e-sigaret (geschat wordt 85-90%), definitief het roken van tabak afgezworen.

Uncategorized