Duitsland bezorgt Mario Draghi (ECB) hoofdpijn | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Mario Draghi (ECB)

Inzet van de procedure is het omstreden OMT programma van de ECB wat mogelijk buiten het mandaat van de bank valt. Laten we wel wezen: om de euro te redden zijn werkelijk alle registers opengetrokken, alle bestaande afspraken grof geschonden en heeft de ECB zijn mandaat wel erg ver opgerekt, en zeer wel mogelijk té ver. In Duitsland is nu besloten om het Outright Monetary Transactions programma (OMT) juridisch te toetsen.

Het Duitse Constitutionele Hof stapt naar de European Court of Justice  (ECJ) van de EU omdat ‘er belangrijke redenen zijn aan te nemen dat het OMT programma van de ECB het mandaat (ver) heeft overschreden.’ Dat is althans de mening van zes van de acht leden van het Duitse Constitutionele Hof. ECB topman Draghi heeft er zojuist een potentieel hoofdpijndossier bijgekregen.

Duitsland toetst OMT bij de Europese rechter.
Hoewel de euro aanvankelijk onderuit ging op het nieuws, herstelde de koers al snel. Sommige handelaren gokken erop dat het OMT programma uiteindelijk wel de zegen zal krijgen van het ECJ. Dat zou kunnen: één en ander hangt vooral af van welke interpretatie de rechter zal kiezen. Duitsland wil daarover nu helderheid krijgen.

De aan de Eurozone deelnemende landen hebben toch écht afgesproken dat ieder land zijn eigen broek dient op te houden, per verdrag. En dat verdrag is grof geschonden: het rijtje landen met een bail-out is genoegzaam bekend. Bail-out’s mogen verdragstechnisch niet, het OMT programma van de ECB kan óók worden beschouwd als (indirecte) bail-out, hoewel de ECB zich op het standpunt stelt dat het wél binnen het mandaat handelt, omdat het puur als ‘stabilisatiemaatregel’ moet worden gezien en niet als indirecte (illegale) financiering van landen door de ECB.

Voer voor juristen, en explosief materiaal. Beleggers doen er goed aan dit op de voet te volgen. Als de ECB door de Europese rechter teruggefloten wordt, heeft dan zware gevolgen voor de euro en dus ook de financiële markten. We zijn benieuwd!

Bron: SlimBeleggen.net

Uncategorized