Gevaarlijke muggen verspreiden zich door Lelystad | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Lelystad – Gezondheidsbedreigende exotische muggen, die vorig jaar bij bandenimporteurs in onder andere Lelystad en Emmeloord werden aangetroffen, hebben zich inmiddels verspreid. ‘De situatie dreigt uit de hand te lopen’.

Veroorzaker van o.a. Knokkelkoorts

Vorig jaar is in Nederland bij acht importeurs van gebruikte banden de tijgermug aangetroffen. Deze mug kan tal van ziekten zoals knokkelkoorts overdragen. Nu blijkt dat bijna de helft van de muggen buiten de bedrijven is gevonden. Daarnaast is bij de Lelystadse bandenimporteur Robeo Casings een andere exotische gezondheidsbedreigende muggensoort aangetroffen. Deze Aziatische bosmug heeft zich al op diverse plekken in Lelystad gevestigd.

Meeliften

Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virussen en parasieten overdragen, die ziekten veroorzaken zoals dengue, Chikungunya, gele koorts en hersenontsteking. De mug, die van oorsprong uit Azië komt maar zich inmiddels ook elders in de wereld heeft gevestigd, kan meeliften in gebruikte banden van onder meer tractoren, vrachtwagens en vliegtuigen. In Nederland zijn er zo’n 35 bedrijven die dergelijke banden importeren en vorig jaar werden bij acht van die bedrijven tijgermuggen ontdekt.

Ook buiten bedrijfsterrein

Minister Schippers

In de media en naar de Tweede Kamer wekte minister Schippers van Volksgezondheid de indruk dat het overgrote deel van die muggen op het terrein van het bedrijf waren gevonden, en slechts een enkele daarbuiten. Maar op basis van informatie die het ministerie op verzoek van het platform Stop invasieve exoten beschikbaar heeft gesteld, blijkt dat nu anders te liggen. In het vangstoverzicht is te zien dat bijna de helft van de gevonden tijgermuggen buiten het bedrijfsterrein zijn aangetroffen.

Riskanter

‘De situatie is dus nog veel riskanter dan we al dachten’, aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform. ‘De situatie dreigt uit de hand te lopen. Hoe verder de muggen zich verspreiden, hoe moeilijker het wordt ze allemaal op te sporen en te bestrijden. Uit het buitenland is bekend dat deze gevaarlijke mug zich na vestiging bijna niet meer laat uitroeien’.

Aziatische bosmug

Symptoom knokkelkoorts

Uit de recent ontvangen vangstgegevens blijkt dat nog een andere gezondheidsbedreigende mug wordt ingevoerd: de Aziatische bosmug. Deze zomer maakte minister Schippers bekend dat deze zich op diverse plaatsen in Lelystad gevestigd had, maar dat ze geen idee had waar die mug vandaan kwam. Reinhold: ‘Toch toevallig dat het enige bandenbedrijf waar de mug is gevonden, zich in Lelystad bevindt’.

De andere bandenbedrijven waar tijgermuggen zijn aangetroffen zijn gelegen in Almere, Emmeloord, Assen, Hardenberg, Montfoort, Oss en Weert.

Spelen met vuur

Reinhold: ‘De minister van Volksgezondheid speelt nog steeds met vuur. Ze moet nu ophouden met halfzachte convenanten en keihard eisen dat de banden vrij van muggen worden ingevoerd. Ook gemeenten moeten deze bedrijven aanpakken’.

Bron: FlevoPost.nl

Uncategorized