Iraakse vrouwen worden gemarteld en verkracht in gevangenis | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Iraakse autoriteiten houden duizenden vrouwen illegaal gevangen en onderwerpen deze aan gruwelijke folteringen en mishandeling, waaronder seksueel misbruik of de dreiging ermee. Dit staat in een afgelopen donderdag gepubliceerd rapport van Human Rights Watch.

Vaak geen aanklacht

Veel vrouwen zitten al maanden of zelfs jaren vast zonder aanklacht of zonder dat ze aan een rechter zijn voorgeleid. Human Rights Watch zei dat zij vaak ondervraagd worden over de activiteiten van hun mannelijke familieleden, in plaats van de ‘misdaden’ die ze zelf begaan zouden hebben. Tijdens hun hechtenis worden de vrouwen geschopt en geslagen, ondersteboven opgehangen, op hun voetzolen geslagen, krijgen stroomstoten, worden door hun bewakers bedreigd met seksueel geweld en zelfs verkracht in het bijzijn van hun familie en kinderen.

Wantrouwen

“Het misbruik van vrouwen die we hebben gedocumenteerd zijn in veel opzichten het hart van de huidige crisisoorzaak in Irak”, aldus HRW-adjunct directeur Joe Stork in een verklaring bij het rapport, getiteld “Niemand is veilig: Misbruik van vrouwen in Iraaks Criminele Rechtssysteem”. Deze misbruiken hebben een diepgewortelde woede en groot gebrek aan vertrouwen veroorzaakt tussen de diverse gemeenschappen van Irak en de veiligheidstroepen.

Een woordvoerder van het Iraakse Ministerie van Mensenrechten zei dat de getuigenissen in het rapport overdreven zijn maar erkende wel: “We hebben een beperkt aantal misdragingen van de veiligheidstroepen tegen gevangen vrouwen geconstateerd”, die naar hij zei “al waren geïdentificeerd door de eigen teams van het ministerie.Deze teams hebben hun verslagen aan de autoriteiten gerapporteerd met het verzoek om degenen die verantwoordelijk zijn voor het mishandelen van gedetineerde vrouwen en meisjes te berechten”, aldus de woordvoerder.

Executie

Een vrouw op krukken die in een dodencel een ontmoeting had met een medewerker van Human Rights Watch zei dat ze door seksueel misbruik permanent invalide is geworden. De verwondingen die ze liet zien waren in overeenstemming met wat ze beweerde. Ondanks dat een lagere rechtbank de aanklacht tegen haar had ingetrokken en zij, naar aanleiding van haar verwondingen. werd ontslagen van rechtsvervolging werd ze zeven maanden later geëxecuteerd.

Human Rights Watch beschrijft de Iraakse rechterlijke macht als zwak en geplaagd door corruptie met bekentenissen die door mishandeling zijn afgedwongen en rechtsprocedures die buiten alle internationale normen vallen.

Stigmatiseren

Ook wanneer vrouwen ongedeerd worden vrijgelaten is hun positie niet benijdenswaardig omdat ze doorgaans door hun familie en gemeenschap worden gestigmatiseerd vanwege het vermoeden dat ze zijn ‘onteerd’.

Bron: Huffingtonpost.com

Uncategorized