GMO etikettering moet verplicht worden | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Wat weten we eigenlijk van het voedsel dat we dagelijks in de supermarkten kopen? Zo ontzettend veel voedingsmiddelen bevatten genetisch gemanipuleerde ingrediënten, dat het de hoogste tijd wordt om op de verpakking van voedingsmiddelen te melden of het product GMO bevat of juist niet.

Deze genetisch gemodificeerde of genetisch gemanipuleerde voedingsproducten vormen de basiscomponenten van ons dagelijks voedsel. Meer en meer shoppers vertrouwen op de voedseletiketten op hun weg door de gangpaden van de supermarkt. Veel consumenten worden zich bewust van het belang om te weten wat er in ons voedsel zit en besteden steeds meer aandacht aan de etiketten op de verpakking. Veel klanten leren meer over GMO’s via informatie op internet en weten inmiddels dat deze genetische manipulatie wordt toegepast om voor grotere opbrengsten te zorgen. Dit geldt voor zowat alle maïs, soja en plantaardige oliën in de Verenigde Staten en Europa. Bijvoorbeeld; natuurlijke smaakstoffen bevatten geen gmo’s maar er zijn talloze smaakstoffen die dat wel bevatten. Op de verpakkingen zult u dat niet tegenkomen. Mensen hebben het recht om te weten wat er in hun voedsel zit en wereldwijd wordt er door activisten aan gewerkt om het voor elkaar te krijgen dat het voor producten die gmo’s bevatten verplicht wordt om dat op de verpakking te vermelden.

GMO producenten fel tegen etikettering

GMO producenten als Monsanto lobbyen bij de wetgevers om te voorkomen dat etikettering verplicht wordt. Alleen al aan deze lobbypraktijken worden honderden miljoenen dollars en euro’s gespendeerd. Afgevraagd moet worden waarom zij zo fel tegen etikettering zijn. Als ze zich niet hoeven te schamen voor hun producten zou etikettering geen probleem hoeven te zijn. Doordat ze zo actief tegen etikettering zijn wekken ze juist de indruk dat er iets mis is met hun gemanipuleerde producten.

L. Val Giddings.

Vice President for Food & Agriculture of the Washington DC based Biotechnology Industry Organization, L. Val Giddings verdedigt het standpunt van de GMO industrie door te zeggen: “Het suggereert een veiligheidsprobleem dat er niet is, het zou de consument misleiden en de voedselprijzen verhogen”.

Maar de werkelijke reden van de weerstand tegen etikettering echter, is de angst van Monsanto voor de toenemende bewustwording onder de mensen dat GMO producten gevaarlijk zijn voor de gezondheid en dat zij daarom hun GMO producten niet zullen kopen. Zonder deze etikettering weet de consument niet of het een GMO product is en kan Monsanto zijn gemanipuleerde troep gewoon blijven verkopen.

Gelukkig is de publieke opinie en de angst van politici om niet herkozen te worden er de oorzaak van dat Monsanto steeds minder politici bereid vinden om hen te steunen. Wat niet wegneemt dat we moeten blijven strijden om de verplichte etikettering, zowel in de VS als in de EU zo snel mogelijk wettelijk te regelen.

Bron: Baltimor.CBSlocal.com

Tags etikettering | gmo | Monsanto | wet | wettelijk

Uncategorized