Rusland eist NAVO verklaring militaire aanwezigheid Oost-Europa | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Rusland verwacht een verklaring van de NAVO over de recente opbouw van haar militaire aanwezigheid in Oost.Europa. “We verwachten niet alleen een antwoord, maar ook een antwoord dat volledig zal overeenstemmen met de afgesproken regels”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov tegen verslaggevers, na een bezoek aan Kazachstan.

Rusland en de NAVO hadden afgesproken dat geen buitensporige militaire aanwezigheid zou worden toegelaten op het grondgebied van Oost-Europa.

Eerder deze week maakte de VS bekend dat het zes F-15 gevechtsvliegtuigen richting Oostzee had gezonden om te patrouilleren, en dat het twaalf F-16’s richting Polen, en een torpedojager met geleide projectielen naar de Zwarte Zee had gestuurd. Moskou zal de aanwezigheid van NAVO oorlogschepen in de Zwarte Zee grondig controleren om “ervoor te zorgen dat ze niet boven de overeengekomen voorwaarden uitkomen van een verblijf in dat gebied”, zei Lavrov. “We hebben gemerkt dat de Amerikaanse oorlogschepen de laatste tijd hun verblijf in het gebied meerdere keren hebben verlengd”, aldus Interfax, de woorden van Lavrov citerend,

Intussen adviseerde de diplomaat Oekraïne en het Westen de kwestie van Russische militaire oefeningen in de zuidelijke regio Rostov niet op te blazen. Hij zei dat er geen restricties zijn op Russische troepenbewegingen binnen het Russische grondgebied. “Wanneer de term ‘de-escalatie’ wordt geïntroduceerd is het beter in eerste instantie de retoriek te de-escaleren. Nu overschrijdt retoriek de grenzen van de redelijkheid en degenen die dit doen zijn serieus afgeweken van de werkelijkheid”, aldus Lavrov.

In een telefoongesprek afgelopen woensdag met Lavrov herhaalde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de doelstelling van de-escalatie van de crisis in Oekraïne, onder meer door directe betrokkenheid tussen Oekraïense en Russische functionarissen, en de terugkeer van Russische troepen naar hun kazernes.

Eerder deze week beweerde de geallieerde opperbevelhebber in Europa, US Air Force generaal Philip Breedlove, dat tot 40.000 troepen waren gestationeerd in de buurt van de Oekraïense grens.

Bron: Xinhuanet.com

Tags bilateraal | militairen | NAVO | oekraïne | rusland | vs

Uncategorized