Vakbonden niet opgewassen tegen elite | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Ewald Engelen

Er zit iets gruwelijk fout in het hedendaags kapitalisme, stelt Ewald Engelen (Hoogleraar, financieel geograaf). Multinationals trekken aan de touwtjes, de burger heeft het nakijken. „De tegenkrachten zijn volledig uitgeschakeld.”

Het nieuws dat de rijken in Nederland tijdens de crisis alleen maar rijker werden, was voor Ewald Engelen, professor sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam​ geen verrassing. “Het is één van de dingen die je ziet gebeuren. Kapitaal wordt steeds minder belast, arbeid steeds meer. Daardoor wordt het rendement op kapitaal steeds hoger, en het rendement op arbeid steeds lager.”

The poor stay poor, the rich get rich. Het is weer zo’n uitwas van het hedendaags kapitalisme, dat door Engelen met vuur wordt bestreden. Volgens Engelen leven we in een wereld die beheerst wordt door tegenstellingen. Tussen de economische factoren kapitaal en arbeid. Tussen rijk en arm, elite en volk, groot- en kleinbedrijf. En wij – de arbeiders, het volk, het kleinbedrijf – zijn aan de verliezende hand.

Lees verder op: DeStentor.nl

Tags arm | elite | Ewald Engelen | rijk | vakbond

Uncategorized