Coca Cola verwijdert omstreden ingrediënt uit sport- en vruchtendranken | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Als gevolg van een online petitie op internet door Sarah Kavanagh, een tiener uit Mississippi heeft ‘s werelds grootste drankenfabrikant Coca Cola besloten om  gebromeerde plantaardige olie, of BVO, als ingrediënt uit haar fruit- en sportdranken zoals Fanta en Powerade te verwijderen. Concurrent Pepsi verwijderde de omstreden chemische stof vorig jaar al.

In Japan en de Europese Unie is het gebruik van BVO als levensmiddelenadditief niet toegestaan. Pepsi heeft een plan om het ingrediënt uit de gehele productrange te verwijderen. Momenteel maakt het nog gebruik van BVO in zijn “Mountain Dew” en “Amp Energy” drankjes.

BVO wordt gebruikt als stabilisator in dranken met een fruitsmaak omdat het voorkomt dat ingrediënten zich scheiden. Volgens medische onderzoekers van de “Mayo Clinic” heeft overmatige consumptie van BVO bevattende frisdranken negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals geheugenverlies en huid- en zenuwenproblemen. In  1970 heeft de Amerikaanse “Food and Drug Administration” BVO toegelaten als ‘veilig’ voedselingrediënt, met dien verstande dat het gebruikt mocht worden in een verhouding van 15 delen per miljoen.

Coca Cola woordvoerder Josh Gold benadrukte dat het besluit om BVO te verwijderen niet een kwestie van veiligheid was. “Al onze dranken, waaronder die met BVO, zijn veilig en voldoen aan alle regelgeving in de landen waar ze worden verkocht”, zei hij in een verklaring. “De veiligheid en kwaliteit van onze producten is onze hoogste prioriteit”.

Het in Atlanta gevestigde bedrijf zei dat ze al bij twee smaken van haar Powerade sportdrank, BVO hebben vervangen door glycerol ester van colofonium.

Groeiende bereidheid om te luisteren naar consument

Sarah Kavanagh

De beslissing van Coca Cola om BVO uit haar dranken re verwijderen weerspiegelt een groeiende bereidheid onder bedrijven om bepaalde praktijken als gevolg van de heersende publieke opinie te heroverwegen.

De campagne tegen het gebruik van BVO werd begonnen door Sarah Kavanagh, een tienermeisje uit Mississippi, die zich afvroeg waarom het ingrediënt werd gebruikt in dranken, gericht op gezondheidsbewuste atleten.

Bron: BBC.com

Uncategorized