De schalie-revolutie verspreidt zich… of toch niet? | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

VS in 2020 grootste olieproducent?

Het Financieel Dagblad meldde dinsdag 17 juni het volgende: “De schalierevolutie die de olie-industrie in de VS heeft getransformeerd, zal zich voor het einde van dit decennium buiten Noord-Amerika verspreiden, verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA). Door het gebruik van technieken als ‘fracking’, ligt de VS op koers om in 2020 de grootste olieproducent ter wereld te worden. Verder verwacht het IEA dat de VS in 2019 5 miljoen vaten olie per dag zal produceren, uit conventionele putten zowel als d.m.v. fracking”.

 Hype

Nafeez Ahmed, correspondent van “The Guardian” ziet het daarentegen iets anders. Hij zei het volgende op 22 mei j.l.: “Volgende maand zal de US Energy Information Administration (EIA) een nieuwe schatting publiceren omtrent de verwachte reserves van de schalie olie- en gasvelden, welke een doodsteek kunnen betekenen voor de hype over de energie onafhankelijkheid van de VS d.m.v. van het onconventioneel fracken van olie en gas”.

EIA officials hebben de LA Times verteld dat de vorige schatting van winbare olie in het Monterey schalieveld in Californië van ongeveer 15,4 miljard vaten, sterk overdreven was. De herziene schatting, zo zeggen zij, zal de hoeveelheid met 96% reduceren tot een miezerige 600 miljoen vaten.

Het Monterey veld, waarvan gedacht werd dat het tweemaal zo groot was als het Bakken schalieveld in North Dakota, 5 maal groter dan het Eagle Ford schalieveld in South Texas, werd geacht 2,8 miljoen banen op te leveren tot 2020 en zou belasting opbrengsten generen van $24,6 miljard per jaar.

Analisten zeggen nu, daarbij verwijzend naar overtrokken schattingen van de olie-industrie, dat als de oliereserves en productie werkelijk zoveel lager zijn dan voorspeld, we al binnen de komende vijf jaar het risico van olietekorten lopen. Anderen verwachten dat de piek in schalieolie tussen 2015 en 2017 zal plaatsvinden. Voor gas al in 2015.

Verder zijn de ecologische gevolgen ook zwaar onderschat, zo blijkt nu uit nieuw onderzoek. Het risico op vervuiling van grondwater en omgeving blijkt aanzienlijk groter dan het “Interior Department’s Bureau of Land Management” had ingeschat. Verder blijkt dat het weglekken van methaangas veel ernstiger is, dan men had ingeschat, mogelijk 100 tot 1.000 maal meer dan berekend.

Ondanks het groeiende bewijs dat de schaliewinning afstevent op een mislukking, zowel economisch als ecologisch, blijven zowel overheden als het bedrijfsleven er heilig in geloven.

Volgens een geheime handelsmemo, door de “Huffington Post” verkregen, zou de regering van Obama samen met de Europese Unie de Amerikaanse schaliegas en -olie winning, offshore olieboringen en gas exploratie verder willen opvoeren, evenals de export naar de EU, in het kader van de aanstaande Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Even terzijde: Zou het Amerika (en Europa) niet héél goed uitkomen als zij een olieproducerend land, laat zeggen Irak, konden binnenvallen, om daar de olievelden in bezit te nemen? Maar ja, hoe kleed je dat in? Hoe breng je Irak zo ver dat zij de Amerikanen om hulp vragen…?

Charlie

Uncategorized