Ambassadeur Vaticaan aangeklaagd voor kindermisbruik | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Het Vaticaan is een strafzaak begonnen tegen de vroegere ambassadeur in de Dominicaanse Republiek en heeft hem onder huisarrest laten plaatsen. Het is de eerste keer dat een hoge geestelijke door het Vaticaan is aangeklaagd voor het seksueel misbruiken van kinderen.

Josef Wesolowski

Josef Wesolowski

Josef Wesolowski werd in juni uit het kerkelijke ambt gezet nadat een canonieke rechtbank hem schuldig had bevonden aan het misbruik van kinderen. In augustus 2013 werd hij teruggeroepen van zijn post, te midden van beschuldigingen dat hij zich seksueel had vergrepen aan tienerjongens.

Nieuwe aanpak paus Franciscus

In een verklaring zei de woordvoerder van het Vaticaan, Frederico Lombardi, dat de handelingen in overeenstemming zijn met de wens van de paus, die heeft uitgesproken dat een dergelijke ernstige en delicate zaak zonder vertraging, met de nodige discipline en onder volledige verantwoordelijkheid van de Heilige Stoel moet worden aangepakt. Vanwege gezondheidsproblemen wordt Wesolowski in Vaticaanstad onder huisarrest gehouden, aldus de verklaring.

In een artikel van “Frontline“, getiteld “Secrets of the Vatican” wordt gedetailleerd ingegaan op het niet behandelen van gevallen van misbruik door het Vaticaan. Recente stappen in de richting van hervorming hebben er wel toe geleid dat eindelijk opgenomen is dat misbruik crimineel is. Ook is er een adviesraad gevormd.

Paus Franciscus verdedigt aanpak crisis

Maar de paus heeft de aanpak van de crisis ook verdedigd door aan een Italiaanse krant te vertellen dat “niemand anders meer heeft gedaan”.

“De gevallen van misbruik zijn verschrikkelijk omdat ze diepe wonden achterlaten”, zegt Franciscus en voegt eraan toe “De katholieke kerk is misschien wel de enige instelling die met transparantie en verantwoordelijkheid heeft gehandeld, niemand heeft meer gedaan. Maar de kerk is de enige die wordt aangevallen.

Video “Het geheim van het Vaticaan

Bron: pbs.org

Uncategorized