Europa moet veranderen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Voor burgers in heel Europa is armoede en ongelijkheid zowel alledaags als ondraaglijk geworden. Slechte kwaliteit banen en massale bezuinigingen maken deel uit van het dagelijkse leven. In spanje, is meer dan 50% van de mensen onder de 30 werkeloos. In veel europese landen, is het voor iemand met een baan zelfs moeilijk om de rekeningen te betalen, hierin is Nederland ook geen uitzondering.

Deze feiten hebben geleid tot de gesprekken die we allemaal voeren thuis, met een kop koffie of in de kroeg, over hoe slecht politici zijn en hoe slecht de politiek is geworden. De gevestigde orde heeft minder vermogen om overeenstemming te genereren dan ooit. Er is een toenemende maatschappelijke meerderheid die zicht ontevreden voelt met de democratie, en een breed gevoel dat de ouderwetse politici een elite zijn geworden die alleen maar bezorgd zijn over het behoud van hun bevoorrechte banen. Of het nu is in Brussel, Londen of Den Haag, ze dienen zichzelf en de financiële wereld, maar niet de mensen. Hoe kunnen we hen uitdagen?

Na vier jaar van burgerlijke weerstand in Spanje, via de 15M (Indignados) en anti-ontruimings bewegingen, zijn er nieuwe manieren van politiek bedrijven in opkomst. Podemos werd opgericht in januari met het doel niet zomaar een politieke partij te zijn, maar eentje van uitoefening van de politiek met de bedoeling “om de mandaten te betwisten van de financiële en politieke elites door middel van nieuwe , radicale democratische middelen”. Podemos kreeg 8 % van de stemmen bij de Europese verkiezingen in mei 2014 in de laatste vier nationale peilingen zetten ze nu koers om de Spaanse PSOE in te halen, in polls komen ze op iets meer als 20%.

Dit is gebeurd omdat de economische crisis sterk is verbonden met een niet minder diepe crisis van de democratie. Nadat ze de pleinen hebben bezet richt Podemos zich nu op het “bezetten” van de politiek  met een nieuw democratisch gezond verstand. Podemos pleit voor een eerlijke verdeling van de welvaart en arbeid onder allen, de radicale democratisering van alle facetten van het openbare leven, de verdediging van de openbare diensten en sociale rechten, en het einde van de straffeloosheid en corruptie die de Europese droom van vrijheid, gelijkheid en broederschap veranderde in een nachtmerrie van een onrechtvaardige, cynische en oligarchische maatschappij”.

Politieke partijen en bewegingen zijn hulpmiddelen, geen doel op zich. In die zin heeft het internet ons een ongekende rijkdom aan democratische middelen gegeven. Meer dan 130.000 mensen zullen deelnemen aan de algemene vergadering die Podemos deze maand in Madrid zal houden, 20.000 van hen zullen deze vergadering live bijwonen. De anderen zullen dit online doen. De kracht van Podemos is gebaseerd op mensen die niet kunnen of willen komen, maar wel bereid zijn hun suggesties en  praktische kennis te delen en hun stem te geven.

De oude politiek was er een van geheime compromissen tussen politici en belangrijke mensen uit de financiële wereld. Podemos weigert elke vorm van financiering van financiële instellingen en onderwerpt alle vertegenwoordigers van Podemos aan strenge beperkingen op hun rechten en salarissen. Nieuwe politiek betekent niet alleen het bouwen van een ander politiek verhaal, maar ook de manier waarop we de politiek doen veranderen. Het betekent het opnieuw uitvinden van de vertegenwoordiging en de bouw van de mogelijkheid tot echte burger deelname in gemeenschappelijke beslissingen over gemeenschappelijke kwesties.

Uncategorized