Tienduizenden demonstranten in Hongarije tegen invoering internet belasting | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Tienduizenden demonstranten gaan de straat op in Hongarije, ondanks de wijzigingen van de controversiële internet belasting wet van de overheid. De demonstranten zeggen dat het land antidemocratisch word en wegdrijft van de EU.

Het protest tegen het beleid van premier Viktor Orban is dinsdagavond opnieuw opgelaaid, naar schatting gingen er 100.000 mensen de straat op, meldt Reuters. De demonstratie volgt op vergelijkbare acties van afgelopen weekend, waar demonstranten eisten dat de wet om belasting op het internetverkeer te heffen binnen 48 uur word ingetrokken.

In plaats daarvan introduceerde de regering maandag een aanpassing dat de voorgestelde belasting 700 forint ($ 3) per maand voor particulieren en 5000 forint ($21) voor bedrijven zal worden. Dit was niet genoeg voor de demonstranten, die de regering beschuldigen van de autoritaire tendensen.

Sinds hij aan de macht kwam in 2010, heeft de centrumrechtse regering van Orban belastingen geheven op de bank-, retail, energie en telecommunicatie. De maatregelen zijn bedoeld om het begrotingstekort onder controle te houden, maar hebben de winst van een aantal buitenlandse investeerders  pijn gedaan.

De PM Fidesz partij scoorde een verpletterende overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen van deze maand, terwijl de linkse partijen het slecht deden, die geen gezamenlijke kandidaat voor hun campagne kon vinden.

De mensen achter de protesten zijn echter blijkbaar geen Orban supporters omdat ze zijn afzetting eisten  tijdens de laatste demonstratie. De menigte georganiseerd door een Facebook gebaseerd sociaal netwerk, leek te zijn samengesteld uit welgestelde professionals, marcheerden door het centrum van Boedapest met slogans als “Hoe vaak wilt u onze huid?”

“Ik ben een student, mijn ouders zijn niet goed af, ik ook niet, dus ik werk hard,” Ildiko Pirk, een 22-jarige student verpleegkunde, vertelde Reuters. “Ik betwijfel of de internet bedrijven deze belasting zullen inbouwen in hun prijzen. En ik heb een computer, een smartphone, net als mijn moeder en mijn vier broers en zussen… dat gaat hard.

Ze zei dat het internet van vitaal belang is voor haar om onpartijdig nieuws te lezen die niet onder de controle staat van de Hongaarse heersende politieke elite. De strijdkreet dat het belasten van het internet antidemocratisch is, is sterk onder de demonstranten.

De Hongaarse regering ontkent de beschuldigingen van autoritarisme. Het benadrukt dat de nieuwe belasting het verlies van belasting in andere sectoren van de telecommunicatie compenseert, zoals reeds bestaande belasting op telefonie en SMS Berichten, als men overgaat op internet gebaseerde services.

Het wantrouwen tegenover de regering werd onlangs aangewakkerd door de VS, die een reisverbod oplegde tegen een handvol Hongaarse individuen. Washington heeft “ geloofwaardige informatie dat die particulieren ofwel betrokken zijn bij of profiteren van corruptie,” zei de Amerikaanse ambassade in Boedapest in een verklaring.

De Hongaarse regering werd verrast door deze zet en verzocht de VS om het bewijs van de vermeende wandaden te leveren.

Een andere beschuldiging tegen de regering van Orban is dat zijn beleid Hongarije verder wegdrijft van de andere lidstaten van de Europese unie. Dit geldt voor zover Hongarije een vocale tegenstander is van de sancties tegen Rusland, wat op dit moment een belangrijk EU beleid is. De kritiek van de minister president op de sancties is dat het de Europeanen meer doet als Moskou, en beloofde om te lobbyen voor de afschaffing ervan.

De sancties werden opgelegd vanwege de positie van Rusland in de Oekraïense crisis, die bijna precies een jaar geleden begon met straatprotesten die gelijk zijn aan de protesten in Boedapest op de dit moment. In november 2013 gingen de Oekraïners de straat op nadat de Oekraïnse regering een integratie deal met de EU uitstelde.

De Kiev protesten duurde maanden, en escaleerde in straatgevechten, een eventuele afzetting van de regering in een gewapende staatsgreep en een burgeroorlog in het oosten van het land. Deze gebeurtenissen werden toegejuicht door de VS en de EU, maar fel bekritiseerd door Moskou, die de gebeurtenissen in de Oekraïne zien als een buitenlandse georkestreerde regime verandering.

Bron: rt.com

Uncategorized