Ex-Egyptische leider Mubarak niet schuldig bevonden aan moord samenzwering | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Een Egyptische rechtbank heeft voormalig president Hosni Mubarak niet schuldig bevonden aan samenzwering om honderden demonstranten te doden tijdens de 2011 opstand die leidde tot zijn afzetting.

De rechter waarschuwde de aanwezige media zich te onthouden van een oordeel totdat ze het 1430 pagina’s tellende vonnis in zijn verhaal hadden gelezen.

De voormalig leider was samen met zeven van zijn voormalige politiecommandanten beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van 239 demonstranten, een fractie van de 850 activisten die er na verluidt stierven. De rechter zei dat de aanklachten politiek gemotiveerd waren en hij het niet verdiende om voor het gerecht te staan.

Meer dan 5000 politieagenten waren ingezet om de rechtbank te beveiligen, hoewel de achterban sterk is verminderd sinds hij bijna vier jaar geleden werd afgezet.

Het vonnis werd met gejuich onthaald in de rechtszaal. Ondanks het vonnis zal Mubarak niet onmiddellijk worden vrijgelaten. Hij zit een straf uit van 3 jaar voor het verduisteren van publieke gelden.

Mubarak werd in 2012 samen met zijn minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly aanvankelijk al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Die straf werd later in een hoger beroep op een technisch detail vernietigd.

Bron: rt.com

Tags demonstranten | egypte | mubarak | opstand

Uncategorized