Vermogen ‘Elite’ stijgt half miljoen dollar per minuut | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Aantal miljardairs verdubbeld sinds de crisis

Het aantal miljardairs in de wereld is met 1646 meer dan verdubbeld sinds de financiële economische crisis van 2009, met ongelijkheid die volgens een nieuw Oxfam report over ongelijkheid nieuwe uitersten bereikt.

De gecombineerde rijkdom van de huidige miljardairs is met 124 % gestegen in de laatste 5 jaar, tot 5,4 biljoen, zegt het rapport, gepubliceerd als onderdeel van Oxfam’s “Even it Out campaign”.

668 miljoen dollar per dag

De 85 rijkste mensen zagen hun fortuinen toenemen met ongeveer $ 240 biljoen over het laatste jaar, en bezitten net zo veel als de armste helft van de wereldbevolking – het equivalent van $ 668.000.000 per dag ofwel bijna een half miljoen dollar per minuut.

Schril contrast

Terwijl de kapitalen  van de superrijken de lucht in schieten, overleden een miljoen vrouwen door gebrek aan basisgezondheidszorg, en kregen 57 miljoen kinderen geen enkele vorm van onderwijs.

Onvoldoende eten en schoon drinkwater

Oxfam schat dat er in ‘Sub-Saharan Afrika’ 16 miljairdairs wonen, naast 358 miljoen mensen die in extreme armoede leven, terwijl de ongelijkheid in Zuid Afrika hoger is dan het was aan het einde van Apartheid.

“We leven In een wereld waar honderden miljoenen mensen leven zonder toegang tot schoon drinkwater en onvoldoende eten om hun families te voeden, terwijl een kleine elite meer geld heeft dan ze kunnen uitgeven in meerdere levens”, vertelt Oxfam’s chief executive Mark Goldring.

“De gevolgen van extreme ongelijkheid zijn schadelijk voor iedereen – het berooft miljoenen mensen van een kans op betere levensomstandigheden en het voedt misdaad, corruptie en veroorzaakt gewelddadige conflicten. Simpel gezegd, het houdt inspanningen om ongelijkheid te eindigen tegen.”

Als  de miljardairs in de wereld voor maar 1,5% zouden worden belast over hun rijkdom van boven de een biljoen dollar, zou het meer dan 70 biljoen dollar per jaar opleveren, genoeg om het jaarlijkse gat te vullen wat nodig is voor basis gezondheidszorg en educatie voor de armste landen.

Belastingontduiking

De organisatie roept regeringen op om een plan te maken om de ongelijkheid te beperken door het aanpakken van belastingontduiking, het invoeren van wetgeving aangaande gelijke beloning, een shift van de belastingen op arbeid en consumptie naar het kapitaal, het verstrekken van adequate vangnetwerken voor de armen, met een gegarandeerd minimuminkomen.

Morele verplichting

Andrew Haldane, de chief economist van de “Bank of England” waarschuwde afgelopen mei: “dat het kapitalisme zichzelf dreigt te vernietigen als bankiers niet beseffen dat ze een morele verplichting hebben om een rechtvaardiger samenleving te creëren”, als dus The Independent.

Ongecontroleerd marktfundamentalisme kan het sociaal kapitaal verslinden, wat voor de lange termijndynamiek van essentieel belang is voor het kapitalisme,” zei hij.

In antwoord op het verslag van Oxfam zei Hadane dat het verslag niet alleen over de belangen van de armste mensen spreekt, maar ook over het bredere collectieve belang.

“Er is stijgend bewijs dat extreme ongelijkheid langdurig en hard , de stabiliteit van het financiële stelsel en de groei van de economie schaadt. Het vertraagt de ontwikkeling van het menselijk, sociaal en fysiek kapitaal, wat nodig is voor het verhogen van de levensstandaard en de verbetering van het welzijn. Dat muntje begint langzaam te vallen bij beleidsmakers en politici.”, voegde hij eraan toe.

Bron: RT.com

Uncategorized