Boze Franse bazen de straat op in Parijs en Toulouse | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Boze arbeiders die massaal de straat op gaan om te protesteren is geen ongewoon gebeuren in Frankrijk. Maar deze week is het de beurt aan de werkgevers om de koude decemberlucht te trotseren om hun verontwaardiging te uiten over het beleid dat bedrijven al 30 jaar lang verstikt.

Het is de eerste keer sinds de invoering van de 35-urige werkweek in 2000 dat verengingen van Franse werkgeversorganisaties hun protest op straat voeren.

Sindsdien is de regelgeving omtrent werknemers strenger geworden en zijn de steeds toenemende belastingen op werkgelegenheid een verstikking voor hun ondernemingen, zeggen ze.

“Werkgevers zijn geïrriteerd, terwijl hun bedrijven lijden onder de zeer moeilijke economische situatie,” zegt Jean-Eudes du Mesnil du Buisson, hoofd van de CGPME een vereniging van kleine en middelgrote bedrijven.

Eén van hun belangrijkste zorgen zorgen zijn de nieuwe verplichte betalingen over zware arbeidsomstandigheden, zoals nachtdiensten, dit kost tot maximaal 600 euro per jaar méér per werknemer.

Ze klagen ook dat ze legaal geen parttimers kunnen inhuren voor minder dan 24 uur per week, terwijl de nieuwe regels bedrijven met minder dan 250 werknemers zullen dwingen om hun werknemers te informeren vóórdat ze gaan onderhandelen over de verkoop van een bedrijf aan een nieuwe eigenaar.

Drie werkgeversorganisaties zijn betrokken bij de actie die de hele week zal duren.

Alleen de CGPME heeft haar leden opgeroepen om op straat te protesteren en verwacht dat deze maandag ongeveer 500 werkgevers de straat op zullen gaan in Parijs en Toulouse.

Een andere groep, de vakbond van UPA-ambachtslieden, is van plan om een open brief aan de Franse president François Hollande te publiceren in ongeveer 60 kranten, terwijl de Medef, waar 750.000 bedrijven bij zijn aangesloten, van plan is om een social-media campagne van een week te organiseren om hun zorgen kenbaar te maken.

Bron: france24.com

Uncategorized