Families van MH17 slachtoffers eisen dat de VN het Nederlands onderzoek overneemt | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Familieleden van de MH17 slachtoffers hebben een verzoek ingediend bij de VN om het onderzoek naar het neerhalen van het passagiersvliegtuig boven de Oekraïne over te nemen van Nederland, ze beschuldigen de Nederlanders van verkeerd gebruik van het onderzoek naar de ramp meld de media.

In een brief gericht aan minister president Mark Rutte vragen de nabestaanden van de mh17 slachtoffers “de VN om een speciale gezant aan te stellen om het onderzoek” van de onderzoeksraad en het openbaar ministerie over te nemen.

Een kopie van de brief van Van der Goen Advocaten die de families vertegenwoordigd werd op vrijdag door Reuters geciteerd.

Twintig families uit België, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten beschuldigen Nederland van “volledig knoeiwerk” omtrent de onderzochte feiten en het wettelijke kader van de zaak, aldus de brief.

De families baseren hun beschuldigen op het feit dat de Nederlandse onderzoekers niet in staat zijn geweest om toegang te krijgen tot de ramp plek, gelegen in het oosten van Oekraïne, verscheurd door interne conflicten tussen Kiev en zelfbenoemde republieken Donetsk en Lugansk.

De brief beschuldigt de onderzoekers ook van het niet aan de internationale eisen voldoen van de veiligheidseisen omtrent het bewijsmateriaal.

Geïrriteerd door het langdurige onderzoek, zeggen de families in de brief dat een internationaal onderzoek onder leiding van de VN de enige manier is om te bepalen wat het vliegtuig heeft neergehaald en te zorgen dat ze voor de rechter verschijnen.

“Niemand weet wie wat doet”, aldus Bob van der Goen, een woordvoerder van het advocatenkantoor zoals geciteerd door Reuters. “Er is geen coördinatie, geen enkele leiding door Nederland”.

Volgens Reuters, heeft Van der Goen de familieleden van de slachtoffers van de 1992 El Al Straalvliegtuig crash in Amsterdam, de 2010 Afriqiyah Airways ramp in de Libische hoofdstad Tripoli en de 1977 Pan Am- KLM Ramp op de Canarische Eilanden waarbij 583 mensen om het leven kwamen bijgestaan. De familieleden van de slachtoffers van de laatst genoemde ramp ontvingen ieder meer dan $ 100.000.

“We hebben alles gedaan wat we konden doen. Gegeven de veiligheidssituatie en de weersomstandigheden kunnen we op dit moment niet meer doen. Dat betekent dus dat de missie in Garkov wordt afgebroken,” aldus Mark Rutte in de persconferentie van vrijdag 5 december.

Twee parallel lopende onderzoeken naar de ramp worden geleid door de Nederlanders, het eerste onderzoek aangaande de oorzaak van de ramp en de tweede een strafrechtelijk onderzoek.

In september heeft de Veiligheidsraad van Nederland een voorlopig verslag van de ramp gedaan, hierin staat dat de schade aan de voorste sectie van het vliegtuig erop lijk te wijzen dat het vliegtuig is doorboord door een groot aantal voorwerpen met hoge energie van buiten het vliegtuig. Het is waarschijnlijk dat dit resulteerde in verlies van structurele integriteit van het vliegtuig en leidde tot het uiteenvallen van het vliegtuig tijdens de vlucht.

Bronnen: Parool.nl     Reuters.com

Uncategorized