‘Liegende’ gasmeter laat huishoudens honderden miljoenen euro’s te veel betalen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Ook hebben energiebedrijven honderden miljoenen euro’s onterechte winst gemaakt met gas dat niet werd geleverd, maar wel is betaald. Jaarlijks kost dat een doorsnee huishouden ongeveer 40 euro.

Correctie gasmeter
Daar komt vanaf 1 januari een eind aan wanneer de gasmeters worden gecorrigeerd voor temperatuur en hoogte. Door de warmte in huis zet het gas uit en registreert de gasmeter te veel kubieke meters. Daarnaast betalen circa 250.000 huishoudens nog eens extra omdat zij in een flat of hooggelegen gebied wonen.

De aanpassing is mede te danken aan de 83-jarige gepensioneerde Haagse ingenieur Jan Bakker, die – ook namens de Consumentenbond – al 7 jaar vecht tegen de ‘liegende gasmeter’.

Netbeheerders
De netbeheerders, verenigd in Netbeheer Nederland, hebben zich jarenlang tot in hoogste instantie verzet tegen verandering van de regels door de Autoriteit Consument en Markt. De netbeheerders verwachten dat energiebedrijven hun tarieven aanpassen nu ze minder gas in rekening mogen brengen. Eneco heeft dat bevestigd.

Netbeheer Nederland ontkent dat er jarenlang onterechte winsten zijn gemaakt. Volgens de branche-organisatie zou op de rekening die huishoudens krijgen al een korting worden toegepast. Een besluit wanneer die korting is ingevoerd, kan Netbeheer Nederland niet tonen.

De woordvoerster van minister Dijsselboem (Financiën, PvdA) zegt dat er ‘geen sprake van is dat in het verleden te veel of te weinig energiebelasting is betaald.’ Niettemin onderzoekt het ministerie het effect van de nieuwe regels op de belastinginkomsten.

Gecorrigeerde nota
Consumenten krijgen vanaf januari een gecorrigeerde nota, waarbij rekening is gehouden met de gewijzigde regels voor gaslevering. Dat geldt ook voor de 900.000 huishoudens met een ‘slimme meter’. Deze meter kan geen temperatuurcorrecties waarnemen.

Netbeheer Nederland zegt volgend jaar te beginnen met de uitrol van slimme meters mét temperatuurcorrectie. In 2020 moeten alle huishoudens over een dergelijke meter beschikken.

Bron: DeGelderlander.nl

Uncategorized