Spanjaarden protesteren tegen bezuinigingen en politieke corruptie | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Tienduizenden mensen hebben in de hoofdstad van Spanje gedemonstreerd tegen de hoge werkloosheid, bezuinigingen en politieke corruptie.

Onder de vlag van Waardigheid verzamelden ambtenaren, studenten, vakbondsleden, werklozen en gepensioneerden zich voor een massale demonstratie in Madrid afgelopen zaterdag.

Meer dan 250.000 mensen uit bijna 100 verschillende organisaties namen deel aan de mars. Niet alleen in de hoofdstad gingen de mensen de straat op, ook in andere regio’s van het land werd geprotesteerd.

Het herstel van de openbare diensten en universele gezondheidszorg zijn twee van de vele noden die de demonstranten eisen.

“Wij willen een levensvatbaar land om te kunnen leven. We willen de openbare diensten herstellen en we willen de universele gezondheidszorg zoals we die vroeger hadden herstellen,” zei Karla, een student aan de universiteit van Madrid.

“We willen een waardig leven in dit land. De jeugd werkloosheid is met 54% het hoogste in de eurozone. Het is een schande.”

De meest recente demonstraties hebben meer steun vergaard dan voorheen. Dit is vooral te wijten aan de reeks corruptieschandalen waarbij leden van de regerende conservatieve Volkspartij (Partido Popular)  centraal stonden.

Mariano Rajoy, de Spaanse premier, heeft vrijdag een reeks maatregelen genomen om de corruptie in Spanje aan te pakken, één dag nadat de minister van Volksgezondheid als eerste, in verband met het corruptieschandaal, is afgetreden.

Protesten zijn gemeengoed geworden als gevolg van de economische crisis in het land die begon in 2008 waarin Spanje het overheidstekort zag stijgen tot een van de hoogste in de eurozone.

bron: aljazeera.com

Tags corruptie | demonstratie | eurozone | gezondheidszorg | Spanje

Uncategorized