Fidel Castro vertrouwt de VS niet | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Castro verbreekt de stilte over Cuba-Amerika verzoening

“Ik heb geen vertrouwen in het beleid van de Verenigde Staten … maar dit betekent niet dat ik een ´pacific´ oplossing voor de conflicten verwerp. ” De iconische voormalige Cubaanse leider Fidel Castro heeft gereageerd op de beweging voor een herstel van de Cubaans-Amerikaanse banden.

Dit is de eerste keer dat de revolutionaire ex-president in het openbaar heeft gesproken sinds 17 december over het Amerikaanse initiatief voor een historische verzoening tussen de twee naties. De reacties komen ook direct na het voorstel van het Obama Congress om het vijftigjarige Cubaanse embargo op te heffen en de toekenning van het State-department om de komende zes maanden de status van Cuba op de terreurlijst te herzien.

In een eerdere historische toenadering werd Cuba verrast toen Obama instemde met de vrijlating van 53 van haar gevangenen eerder in januari, op een paar na die achter de tralies zijn gebleven.

De 88 jaar oude Castro heeft geen vertrouwen in de VS, “noch heb ik enige woorden met hen gewisseld” schreef hij in een brief aan de studenten federatie aan de Universiteit van Havana, welke is gepubliceerd in de ‘Granma’, de krant van de communistische partij.

Echter, “het betekent niet dat ik een pacifische resolutie met betrekking tot de conflicten verwerp,” zegt Castro verder. “We zullen altijd de samenwerking en vriendschap blijven verdedigen met alle mensen van de wereld, met inbegrip van onze politieke tegenstanders.”

Niet iedereen in Washington was tevreden over Obama’s handreiking naar het Cubaanse volk. De Republikeinen John McCain, Lindsay Graham en Jeb Bush gebruikten harde woorden. Vooral als het ging om de opening van een ambassade in Havana.

In een gezamenlijke verklaring van McCain en Graham heet het nieuwe initiatief een “beloning van autocratische dictators, misdadigers en tegenstanders, die Amerika’s invloed in de wereld zal minimaliseren.” Ze geloven ook dat “Amerika en de waarden waar het land voor staat op de terugtocht is en op weg is naar verval.”

Projectie-mechanismen zijn de Amerikanen niet vreemd, want de pot verwijt hier weer eens de ketel. Er wordt door deze ‘figuren’ gezwegen over hun eigen misdadige aanvallen van alle landen die zich niet conformeren aan hun eigen agressieve beleid. Zie de feiten nog maar eens op een rijtje in mijn eerdere artikel.

De verklaring van Castro ten aanzien van de Verenigde Staten komt ook twee weken nadat de voormalige communistische leider een brief schreef aan voetbal icoon Diego Maradona. Dit leidde tot het eind aan de geruchten van de afgelopen drie maanden, waarin vermoed werd dat de voormalige leider was overleden. Castro werd onttrokken aan het publieke oog gedurende deze periode, hetgeen de geruchten versterkte.

De revolutionair werd gedwongen om af te treden uit zijn functie als president en de teugels over te geven aan zijn broer Raul, toen hij ernstig ziek werd in 2006.

Hoewel Castro verzoenende woorden sprak over de relatie met de VS, heeft de voormalige president nog steeds niet zijn mening geuit over het besluit van zijn jongere broer om zich te verzoenen met Cuba’s eeuwenoude vijand – hetzelfde land dat vele malen geprobeerd heeft Fidel te vermoorden; hetgeen een wereld record is.

“De President van Cuba heeft maatregelen genomen binnen zijn gezag en de bevoegdheden die hem zijn toegekend door de Nationale Vergadering, en de Communistische Partij van Cuba,” als we Fidel’s afgewogen woorden lezen.

Bron: RT News

Het westen kan zich steeds meer voorbereiden op weerstand van andere landen in de hele wereld. Zo lezen we ook dat de Griekse regering zich heeft uitgesproken tegen de verklaring van de EU partners die Rusland verantwoordelijk houden voor het het bloedbad in Mariupol waarbij dertig mensen om het leven kwamen. Hongarije, Slowakije en Oostenrijk hadden eerder al soortgelijke bezwaren geuit.

En dan hebben we in de alternatieve nieuwsmedia al eerder kunnen lezen over IJsland, het land waar bankiers de cel in gaan en belastingbetalers een deel van hun schulden zien kwijtgescholden.

Engeland laat ook binnen de Europese Commissie vaak zijn tanden zien, en niet alleen bij monde van Nigel Farrage van de UKIP, maar ook Godfrey Bloom van de EFD Group (Europe of Freedom and Democracy) kan in één minuut zeggen waar het op staat. Hoe onder andere Europa zijn bevolking afknijpt en belazert zie je in dit korte, verhelderende statement!

Auteur : Irna Schiffers

Uncategorized