Guantanamo bay: “12 jaar marteling zonder aanklacht” | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Mannen voor jaren opgesloten in Gitmo zonder aanklachten.

Een boek geschreven door een van de langst vastgehouden gedetineerden van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay werd uiteindelijk op dinsdag 20 januari 2015 uitgegeven. “Het boek legt het misbruik bloot die de gevangenen ondergingen” vertelde redacteur van het boek Larry Siems aan Sputnik.

“Het is het eerste en het enige boek uit ‘Guantánamo Bay’ en is geschreven in Guantanamo. Ik denk dat het de wereld echt laat zien wat de Amerikaanse regering heeft geprobeerd geheim te houden voor 13 jaar”, “vertelde Siems Sputnik.

De Guantanamo Diary is in 2005 geschreven door Mohamedou Slahi,waarin  hij de jaren beschrijft in een van ‘s werelds meest beruchte gevangenissen. Het boek was tot 2012 afgeschermd, vanwege de aard van de inhoud. “We zullen allemaal vrij zijn om de Guantanamo Diary te zien voor wat het uiteindelijk is: een verslag van een man’s odyssee over een angstige wereld met steeds minder grenzen,” zegt Siems.

Volgens Siems, speelt Slahi’s dagboek een belangrijke rol in het verhaal van misbruik in de gevangenis. “Wat er met hem gebeurde was van te voren gepland. De ondervragingsplannen werden vervolgens zorgvuldig gedocumenteerd. Dus, de grote lijnen van wat er met hem gebeurde, de behandeling die hij beschreef was al lang bekend, “zei Siems, de menselijke ervaring die Slahi onderging  onderstrepend, evenals de uitwisselingen met zijn ontvoerders, maken het boek interessant.

” Maar ik denk dat dit boek echt de menselijke prijs van die dingen illustreert, en interessant, niet alleen voor degenen die gemarteld zijn, maar ook voor de Amerikaanse militairen, servicevrouwen en inlichtingenofficieren … er zijn enkele zeer scherpe scènes van bewakers en ondervragers, die moeten omgaan met hun eigen geweten over wat ze gevraagd is te doen, “zei Siems.

Slahi werd geboren in 1970 in Mauritanië. Hij beloofde trouw aan Al-Qaida in 1991, en verbreekt zijn banden met de groep een jaar later. Slahi bracht het grootste deel van de jaren ’90 door in Duitsland.

Naar aanleiding van de 9/11 aanslagen, werd Slahi in Mauritanië gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Hij werd overgedragen aan een gevangenis in Jordanië, waar hij 8 maanden werd  vastgehouden. Slahi is in augustus 2002 aangekomen in Guantánamo Bay. Ondanks rondes van ondervragingen, zijn er geen aanklachten tegen hem.

“De VS heeft waarschijnlijk een vergissing gemaakt door hem te verbergen in Jordanië en heeft hem in plaats daarvan gedumpt in Guantanomo Bay,” zei Siems.

Slahi verblijft nog steeds in Guantanamo Bay.

De Guantanamo gevangenis opende in 2002 in de nasleep van 9/11 terreur aanslagen op de Verenigde Staten. Sindsdien is de militaire detentie-inrichting onderworpen aan kritiek van mensenrechtenactivisten, daarbij verwijzend naar onmenselijke omstandigheden waaronder het gebruik van marteling, beschreven door ex-gedetineerden en gedetailleerd in een recente Amerikaanse regering “martelingsrapport.”

In 2009 heeft de Amerikaanse president Barack Obama een bestuur order uitgegeven  om de status van alle personen opgesloten in de marinebasis Guantánamo Bay te beoordelen en het sluiten van de detentiecentra. Het aantal gedetineerden is bijna gehalveerd sinds 2009, maar de faciliteit is nog steeds open.

bron: Sputniknews.com

Uncategorized