IMF: Spanje motor achter Europese economie | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

De Spaanse economie staat er gunstig voor in de “World Economic Outlook” die dinsdagochtend in Peking werd gepubliceerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Tegen een achtergrond van een mindere groei dan het afgelopen najaar werd voorspeld, staat de wereldeconomie er minder goed voor dan men dacht in oktober. Het fonds voorziet dit jaar een groei van 3,5 procent, 0,3 procent minder dan dit najaar.

Spanje aan top

Spanje komt als winnaar uit de bus en trekt het wereldgemiddelde omhoog met een snellere economische groei dan in oktober is voorzien. Voor 2015 voorspelt het IMF een groei van 2 procent. Dit is 0,3 procent meer dan eerder verwacht. Hiermee komt het land aan top van de grote economieën in de Eurozone. Voor 2016 voorspelt het IMF een groei van Spanje van 1,8 procent.

Eurozone groeit niet

De eurozone in zijn algemeen – Spanje dus uitgezonderd – groeit maar niet als gevolg van uitblijvende investeringen en een dreigende deflatie. De groeiverwachting voor de eurozone in zijn geheel daalt met 0,2 procent naar 1,2.

Duitse groei minder dan voorspeld

Spanje staat zelfs vóór Duitsland, van oudsher de motor achter de Europese economie. De Duitse economie groeit in 2015 volgens het IMF met 1,3 procent. Dat is 0,2 procent minder dan de eerdere voorspelling. Voor 2015 is de Duitse groei met drie tiende verlaagd van 1,8 procent naar 1,5 procent.

‘Goede dingen’

‘Er zijn goede dingen gebeurd in Spanje’, zo verklaarde de chef economie van het IMF, Olivier Blanchard. Hij voegde toe dat het Spaanse herstel voornamelijk te danken is aan de verbetering van de concurrentiepositie, de toename van de productiviteit, de loonsverlagingen en de beter presterende exportmarkt en een vergroot optimisme. “Consumenten geven meer uit en de binnenlandse vraag is vrij sterk”, aldus Blanchard die wel een kanttekening plaatste bij de werkloosheid die nog steeds ver boven de 20 procent ligt: “Er is nog een lange weg te gaan”. Ook al zijn de voorspellingen over groei gunstig, dat betekent volgens de econoom nog niet dat de werkloosheid snel zal dalen.

Uncategorized