De Griekse weerstand | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Griekenland is het land waar Europa’s beschaving en het idee van democratie begon. Maar vandaag is het land in een crisis; een crisis die zomaar de droom van een verenigd Europa voorgoed kan vernietigen.

Een droom, geboren uit de nachtmerrie van de Tweede Wereldoorlog, een droom om verschillende naties te verenigen onder één munt is uitgegroeid tot een tragedie.

Tien jaar na de toetreding van Griekenland tot de eurozone is de Griekse economie totaal ingestort, is de levensstandaard dramatisch gedaald, zijn honderdduizenden mensen zonder werk en hebben duizenden anderen het land verlaten om elders een nieuwe toekomst te vinden.

Veel Grieken geven de schuld voor de misère waarin ze zich bevinden aan de Europese Unie en aan Duitsland in het bijzonder. Vandaag, bijna 70 jaar na de militaire nederlaag in de Tweede Wereldoorlog, is Duitsland de sterkste economische macht in Europa en haar politieke leiderschap houdt de toekomst van Griekenland in haar handen.

Barnaby Philips, correspondent van “Al Jazeera”, reisde af naar Griekenland om te ontdekken waarom deze twee landen, die gebonden zijn door de geschiedenis en cultuur, nu zijn opgesloten in een conflict.   Waarom heeft de Europese visie, ontworpen om de wonden uit het verleden te helen, deze juist weer naar de oppervlakte gehaald? En wie is er de schuld van, de Grieken zelf, de EU of de oude vijand, Duitsland?

Barnaby Philips

We maakten de film “The Greek Resistance” in Athene en Berlijn in de zomer van 2012. Er wordt gekeken naar de onrustige 20e eeuwse geschiedenis die Griekeland en Duitsland achtervolgt, en de manier waarop veel van de wrok uit het verleden naar de oppervlakte borrelt wanneer de Griekse economie eind 2009 in crisis raakt en die nog steeds voortduurt.

De film is nog steeds pijnlijk actueel – misschien nog wel meer dan ooit – en ik hoop dat het waardevolle context biedt waardoor we de huidige ontvouwende gebeurtenissen beter kunnen begrijpen.

In januari 2015 resulteerden de Griekse verkiezingen in een overwinning voor de linkse Syriza partij die een mandaat kreeg voor een expliciete belofte aan de Griekse bevolking die het verwoestende bezuinigingsbeleid moest doen omvallen. Maar in de weken na de verkiezingen zijn de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras en de charismatische minister van Financiën Yanis Varoufakis, gevangen in een steeds bitter wordend gevecht met Duitsland dat bereid is om Griekenland verdere steun te verlenen, waaraan echter strikte voorwaarden zijn toegevoegd.

De Duitse regering was verrast en geïrriteerd door het feit dat Syriza, toen ze eenmaal aan de macht was onmiddellijk de Duitse herstelbetalingen aan de orde stelde. Voor Duitsland is deze zaak gesloten, maar voor veel Grieken is het een uiterst emotioneel sentiment, al is het maar door hun huidige gevoel van vernedering en machteloosheid ten opzichte van de Duitse economische macht.

“In 2012 schreef ik dat ik niet geloofde dat Griekenland zou afglijden richting dictatuur. Ik geloof dat hun robuuste uitgesproken democratie daar te sterk voor is. En ik geloof ook dat elke poging om een morele gelijkwaardigheid te trekken tussen de nazi-bezetting in de jaren 1940 en de huidige economische dominantie van Duitsland, absurd is. Niettemin is er grote ironie bij de de huidige spanningen in de Europese Unie. Deze Unie is geboren uit de catastrofe van de Tweede Wereldoorlog in een poging om ervoor te zorgen dat dit nooit meer kon gebeuren.

Maar vandaag lijkt de euro die de parel in de kroon van het Europese project moest zijn, het tegenovergestelde heeft bereikt van wat de bedoeling was. Spanningen groeien tussen de landen van de eurozone in de armere zuidelijke landen van het continent en de rijkere landen in het noorden. En in het geval van Griekenland leiden de starre voorwaarden die Duitsland heeft opgelegd tot een directe opleving van wrok die we decennia niet meer hebben gevoeld.

Bronnen: InfoWars.com ,  YouTube.com

Uncategorized