Bureau Krediet Registratie gaat regels aanscherpen | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Per 1 december aanstaande gaat het Bureau Krediet Registratie (BKR) eerder kredieten registreren. De reden waarom het BKR het een en ander aanpast, heeft te maken met een onlangs aangepaste wetgeving en het BKR wil door het aanscherpen van de registratieregels beter aansluiten bij deze nieuwe wetgeving.

Wat houden de nieuwe regels in?

Vanaf 1 december gaan alle kredieten en leningen eerder geregistreerd worden. Voorheen werden kredieten vanaf 500 euro of hoger geregistreerd. Per 1 december geldt dit al voor kredieten van meer dan 250 euro met een looptijd langer dan 1 maand. Deze vallen nu nog onder de Wet financieel toezicht (Wft).

Wat voor gevolgen hebben de nieuwe regels?

De nieuwe regels hebben een aantal gevolgen voor iedereen die een lening of krediet wil afsluiten.

Minder lenen – hypotheek

Rood staan boven de 250 euro wordt vanaf 1 december al geregistreerd bij het BKR. Dit betekent niet meteen dat je als wanbetaler te boek komt staan, echter kan dit invloed hebben op het afsluiten van een hypotheek. Dit kan tot wel duizenden euro’s schelen. Stel, je kunt 500 euro rood staan, dan kan je vanaf 1 december al 2.800 euro minder hypotheek krijgen. Kan je 1.500 euro rood staan dan kan dit oplopen tot maar liefst 8.400 euro minder hypotheek.

Moeilijker lenen – lening

Iedere instantie waar je geld kunt lenen in de vorm van bijvoorbeeld een consumptief krediet, is verplicht een aanvraag voor een nieuwe lening te toetsen bij het BKR. Zo kan de instantie je leengedrag toetsen. Ze willen daarmee het krediet- en betalingsrisico beperken voor henzelf maar ook voor de consument. Als je meerdere registraties hebt bij het BKR, bijvoorbeeld door je creditcard, hypotheek en nu dus ook het rood staan boven de 250 euro, loop je het risico dat bijvoorbeeld het aanvragen van een persoonlijke lening lastiger wordt.

Niet bewust van lening

Daar komt nog is bij dat veel mensen niet op de hoogte zijn van hun huidige situatie. Meer dan helft van de Nederlanders geeft aan geen lening te hebben, terwijl dit achteraf toch anders blijkt te zijn. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen een hypotheek, persoonlijke lening, doorlopend krediet of rood staan niet direct als een lening zien. Met de nieuwe BKR-regels kan dit voor onaangename verassingen zorgen.

Wil je in de toekomst geen eventuele risico’s lopen, zorg dan dat je bewust bent van je financiële situatie en mogelijkheden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Bron: Biflatie.nl

Bewaren

Bewaren

Tags BKR | doorlopend kediet | financiële situatie | hypotheek | Lenen

Uncategorized