China streeft naar nieuw model samenwerking met VS | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

De Chinese president Xi Jinping roept de wereld op meer samen te werken en minder de confrontatie op te zoeken. In een speech voor de Verenigde Naties in het Zwitserse Genève zei hij dat niemand gebaat is bij meer protectionisme en handelsbeperkingen, waarmee hij onder andere doelt op uitspraken van de nieuwe Amerikaanse president. Donald Trump wil meer banen terughalen naar de VS en heeft verschillende malen gehint naar protectionistische maatregelen zoals importheffingen.

“We moeten een cirkel van vrienden bouwen over de hele wereld. We streven naar een nieuw model van goede relaties met de Verenigde Staten, een strategisch partnerschap van coördinatie met Rusland en een partnerschap voor vrede, groei en hervormingen voor de verschillende beschavingen en eenheid en samenwerking voor de BRICS landen”, zo verklaarde de Chinese premier Jinping.

Multipolaire wereld

Volgens de Chinese leider moet de wereld zich verenigen op het gebied van terreurbestrijding, milieubescherming en nucleaire ontwapening. Ook pleit hij voor een multipolaire wereld waarin landen meer respect voor elkaar hebben. “Grote landen moeten kleine landen als gelijkwaardig beschouwen, in plaats van zich als wereldmacht te gedragen die andere landen haar eigen wil kan opleggen.”

China profileert zich als initiatiefnemer in de verschuiving richting een multipolaire wereld, een wereld waarin grote problemen door internationale samenwerking worden opgelost. Daarin zal China zich nederig opstellen, zo verzekert Jinping: “China zal nooit uit zijn op expansie, hegemonie of het uitbreiden van haar invloedssfeer.”

China heeft de afgelopen jaren al een belangrijke aanzet gegeven richting wereldwijde samenwerking. Met de oprichting van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) lanceerde het land een nieuw gezamenlijk platform waar landen van over de hele wereld aan kunnen deelnemen. Via deze investeringsbank kunnen infrastructurele projecten gefinancierd worden waar verschillende landen profijt uit kunnen halen, zoals de aanleg van nieuwe spoorlijnen, havens, snelwegen en pijpleidingen.

Bron: MarketUpdate

Uncategorized