Voor medicijnen resistente superbacterie verspreidt zich wereldwijd | Gewoon-Nieuws.nl

0
Rate this post

Wetenschappers over de hele wereld luiden de alarmklok over de wereldwijde verspreiding van voor medicijnen resistente ‘superbacteriën’.

Antibiotica steeds minder effectief

De routinematige toepassing van antibiotica op boerderijdieren heeft een ideale omgeving gecreëerd voor bacteriën om resistentie te ontwikkelen, waardoor de antibiotica steeds minder effectief worden. Deze bacteriën kunnen van dieren op mensen overgaan en van mens op mens worden overgedragen, waardoor de medicijnen die mensen bij ziekte gebruiken niet meer werken.

Dit jaar kunnen wereldwijd meer dan 700.000 mensen overlijden aan voor medicijnen resistente bacteriën en dit aantal kan tegen 2050 groter worden dan overlijden als gevolg van kanker als er nu geen actie wordt ondernomen.

Global Justice Now coördineert een mailactie naar de supermarkten om ze op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Het gebruik van antibiotica bij dieren moet sterk worden beperkt om te voorkomen dat de resistentie zich verder gaat ontwikkelen. De grote farmaceutische firma’s en de voedingsbedrijven dringen echter juist aan op grootschalig gebruik van antibiotica op kippen, varkens, koeien, geiten etc. Dit is het gevolg van de industrialisering van slachtveefokkerij. Een vertegenwoordiger van een grote Nederlandse supermarktketen verklaarde op 31 januari 2017  nog in het programma ‘Jinek’ toen het over plofkippen ging, dat het slachtvee beter gezond wordt gehouden d.m.v. antibiotica.

De overmatige toepassing van antibiotica is een voorbeeld van wat er gebeurt als de uitsluitend op winstmaximalisatie gerichte ondernemingen onze voedselvoorziening controleren. Antibiotica speelt hierbij een centrale rol, omdat het de producenten van slachtvee in staat stelt om de dieren in ongeschikte omstandigheden te kunnen houden. Omstandigheden die zonder antibiotica ziekte bij de dieren zou veroorzaken.

Terwijl het gebruik van antibiotica de winsten van farmaceutische- en voedingsbedrijven vergroot, wordt de gezondheid van de mens op spel gezet.

Stoppen met de toepassing van antibiotica betekent niet alleen het bestrijden van medicijnen resistente bacteriën, het is ook een belangrijke stap naar voeding die goed is voor de mens in plaats van voor de winst van bedrijven.

Weinig of helemaal geen vlees (meer) eten is vanzelfsprekend ook een goede optie.

 Zeg tegen je supermarkt dat ze geen vlees meer inkopen van producenten die op grote schaal, structureel antibiotica toepassen.

Bedankt voor je steun

Vriendelijke groet, Morten Thaysen

Campaigner at Global Justice Now

Bron: De Vrije Media

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Uncategorized